Fordonsservice AB
Öppettider
 • Måndag 07.00 - 17.00
 • Tisdag 07.00 - 17.00
 • Onsdag 07.00 - 17.00
 • Torsdag 07.00 - 17.00
Vi Gör Allt För Din Bil
Kontakta oss
Fordonsservice A..
Borensberg

Fordonsservice AB

Erstorpsv. 2
591 74 Borensberg
Öppettider
 • Måndag 07.00 - 17.00
 • Tisdag 07.00 - 17.00
 • Onsdag 07.00 - 17.00
 • Torsdag 07.00 - 17.00
Vi Gör Allt För Din Bil
Byt verkstad
Fordonsservice AB

Fordonsservice AB

Erstorpsv. 2
591 74 Borensberg
Öppettider
 • Måndag 07.00 - 17.00
 • Tisdag 07.00 - 17.00
 • Onsdag 07.00 - 17.00
 • Torsdag 07.00 - 17.00
Vi Gör Allt För Din Bil
Byt verkstad

Inför vintersemestern

Många väljer att åka på bilsemester under vintern, och vi vill här dela med oss av våra bästa tips inför vintersemestern och resor till släkt och vänner. Med tusentals trafikanter på vägarna, skiftande väglag och barn i bilen kan ni genom rätt förberedelser få en mer säker och rolig resa till er destination.

Bra, men glöm inte bort själva bilresan till och från er destination. Att åka på vintersemester eller hem till släkt och vänner kan med rätt förberedelser vara en härlig och avkopplande stund där ni fulla av förväntan och skratt får tid att umgås som en familj.
Innan ni börjar tänka på vilka lekar som passar bäst i bilen se till att resan utförs så säkert som möjligt. Ni är inte de enda som åker bort i vinter. Under julen, som är en av årets mest trafikintensiva och olycksdrabbade perioder, är omkring två miljoner bilister ute på vägarna.

vintersemester

Kontrollera bil och utrustning
Börja i god tid så ni har möjlighet att åtgärda eventuella fel och brister innan resan. Bra att kontrollera är kylarvätskan, motoroljan och spolarvätskan men även att kontrollera bilbatteriet och inspektera vindrutetorkarna. Ett enkelt byte av vindrutetorkare kan vara skillnaden mellan en säker och osäker resa där snön vräker ner och sikten är begränsad.

Det låter kanske lite konstigt under vintern, men glöm inte att ta med solglasögon med polariserande glas eftersom de motverkar reflexer från sol och snö, och ljus från mötande bilar. Fungerar bilens lysen? Trots att det är oerhört viktigt att se och synas i trafiken saknar tusentals bilister fungerande hel- och halvljus, positionsljus, blinkers och bromsljus.

Kontrollera även att däckens mönsterdjup är minst 3 millimeter, vilket krävs enligt lag. Däremot rekommenderar vi att både kontrollera dubbens skick och även att byta vid ett mönsterdjup på minst 4 mm. Vi förutsätter att alla som äger en bil redan kör med vinterdäck, men lånar eller hyr ni en bil är det viktigt att dubbelkolla så att den är utrustad med rätt däck.

Planera resan i förväg
Vart är du på väg? Eftersom delar av Sverige är täckt med snö medan andra delar har barmark, och det råder förbud mot dubbdäck i de största städerna är det viktigt att planera sin resa efter rådande förutsättningar. Om det är möjligt håll er till större, gärna mittseparerade, vägar då dessa oftast plogas först. Se till att varningstriangel, första hjälpen-kit, extra filtar, reflexväst, startkablar, bogserlina, domkraft, fälgkors och ficklampa placeras på en lättåtkomlig plats ifall olyckan är framme.


Anpassa hastigheten
Även om bilen är utrustad med ABS-bromsar, antisladdsystem och vinterdäck så är det i slutändan förarens koncentration, känsla och handlande som är mest avgörande för en trygg resa. Var ute i god tid, håll avstånd och ha inte för bråttom. Är vägarna hala kan det räcka med en liten hastighetsökning för att bilen ska tappa sitt grepp och hamna i diket. Tänk på att det vid dalgångar, sänkor och broar finns risk för halka även om det är nollgradigt utomhus.


Gör bilresan till en rolig upplevelse
Har du endast vuxna medpassagerare kan det vara trevligt att samtala en stund, men för att undvika brist på samtalsämnen ladda upp med en trevlig podcast som dina medpassagerare kan tänkas uppskatta. Är det barn i bilen finns det flera sätt att aktivera dem. Även om ni har mobiler, surfplattor och bildskärmar med spännande filmer är det trevligt att umgås och anordna billekar. Här några tips:

* Bilnummerjakten.
* Sten, sax, påse.
* Ett skepp kommer lastat.
* Stadsnamn från A till Ö.
* Vem där? Någon tänker på en känd person, de andra ställer frågor i turordning som bara får besvaras ja eller nej.
* Avstånds-leken. Föraren väljer ut ett objekt längre fram på vägen, övriga blundar och ropar när de tror att bilen passerar objektet. Närmast vinner.

 

Ta gärna med en bricka där barnen kan ha kortspel, ritblock och pennor, tidningar, dryck eller böcker på. Gör baksätet extra mysigt med solskydd, täcken och kuddar. Köp inte bara godis och läsk utan förbered med smörgåsar, bananer, gurk-och morotsstavar för att undvika höga sockertoppar. Och glöm för all del inte våtservetterna. Trevlig resa.