Däckpartner

Regummerade däck och återvinning

Däck har oundvikligen en påverkan på miljön under sin livscykel - både under sin produktionsprocess, under sin användning, och när det är dags för däcken att kasseras. Tack och lov görs en hel del tekniska framsteg inom branschen.

Regummerade däck

Det finns många typer av däck att välja mellan på marknaden idag, men ett alternativ som inte alltid övervägs är regummerade däck. Dessa däck kan vara ett kostnadseffektivt och miljövänligt alternativ till helt nya däck.

Vad är regummerade däck?

Regummerade däck är däck som har fått nytt liv genom en process där man tar en använd däckkropp och ger den ett nytt yttre gummilager och mönster. Den specifika processen kan variera, men generellt sett inleds det med att det gamla slitna däckets ytskikt tas bort. Sedan genomgår däcket en noggrann inspektion för att säkerställa att det inte finns några dolda skador eller defekter. Efter det appliceras ett nytt lager av rågummi på däcket. Detta nya lager formas för att skapa det nya däckmönstret. Däcket värms sedan upp i en process som kallas vulkanisering. Detta gör att det nya gummit fäster vid däckkroppen och härdar till rätt form och densitet. Resultatet är ett däck som presterar lika bra som ett nytt däck, men till en lägre kostnad.

Fördelarna med Regummerade däck

Regummerade däck erbjuder en rad fördelar: Kostnadseffektivitet: Regummerade däck kostar betydligt mindre än nya däck, vilket gör dem till ett ekonomiskt val för fordonsägare. Miljövänligt: Regummeringsprocessen innebär återvinning av använda däck, vilket minskar mängden avfall. Dessutom kräver regummerade däck mindre energi att tillverka än nya däck, vilket gör dem till ett miljövänligt alternativ. Hög standard: Trots att de kostar mindre uppfyller regummerade däck samma säkerhets- och kvalitetsstandarder som nya däck. Brett användningsområde: Regummerade däck används främst idag till tunga lastbilar.

När ska man använda Regummerade däck?

Regummerade däck är särskilt värdefulla för tunga fordon, som lastbilar, bussar och jordbruksmaskiner, där kostnaden för nya däck kan vara hög. Om du kör mycket och vill hålla nere dina kostnader kan regummerade däck vara ett bra alternativ.

Regummerade däck på Däckpartner

Har du några frågor om regummerade däck eller vill veta mer om hur denna typ av däck fungerar? Kontakta oss på Däckpartner så hjälper vi dig. Med över 170 verkstäder runt om i Sverige är vi experter på däck och ser till att du är säker ute på vägarna.
 
Sök däckverkstad nära dig