Dubbfria eller dubbade däck?

Mynewsdesk

​Kanske är det dags för dig liksom många andra att köpa nya vinterdäck. Vad är bästa valet för dig? Dubbfritt eller dubbat? Däckverkstadskedjan Däckpartner med över 140 verkstäder i Sverige förklarar här skillnaderna.

Kanske är det dags för dig liksom många andra att köpa nya vinterdäck. Vad är bästa valet för dig? Dubbfritt eller dubbar? Här följer en kort beskrivning om vad du bör tänka på. 

Dubbfria däck
Det finns idag två typer av dubbfria däck, nordiska och centraleuropeiska. Räknar man in båda dessa plus dubbdäck kan man säga att det totalt alltså finns tre olika typer av vinterdäck att välja bland.

Skillnaden mellan de nordiska och centraleuropeiska dubbfria däcken ligger framförallt hur de greppar på våta och isiga vägar. De nordiska har generellt sett en längre bromssträcka på vått underlag men å andra sidan fungerar dessa betydligt bättre vid snö och is. De nordiska dubbfria däcken presterar bättre vid kyla och lägre temperaturer. Längre söderut i Europa är det mildare vintrar och för det vägunderlaget passar de centraleuropeiska däcken bättre. Dessutom är dessa mer anpassade för högre hastigheter.

Den kanske allra största fördelen med dubbfria däck är att dessa ofta upplevs som tystare i jämförelse med dubbdäck.

Dubbdäck
Dubbdäck är de i särklass säkraste däcken vid blankis. Dessa däck ger dig den säkraste körningen när det är som farligast, det vill säga då det finns is på vägarna. Det som kanske de flesta känner till om dubbdäck är att dessa kan riva upp partiklar från vägarna, men dubbdäcken ruggar också upp isen på vägarna vilket i sin tur medför att det blir lättare för de som kör med dubbfritt att köra just där någon med dubbdäck har kört. Detta gäller då i synnerhet i till exempel korsningar där vägbanan lätt blir mycket isig och blank på grund av att hjulen spinner.

Även om dubbdäcken kanske är något mer högljudda, trots att ett modernt dubbdäck av god kvalitet är behagliga att köra med, är dessa också mer säkra då det är riktigt halt. För en förare som kanske inte är så erfaren vid vinterväglag, kan dubbdäck vara det bästa alternativet. Viktigt att betona är dock att även om dubbdäck är mycket säkra så ska man alltid köra försiktigt vid halka.

För- och nackdelar
Kort och gott kan man säga att det finns för- och nackdelar med både dubbat och dubbfritt, som med allt annat.

Så hur ska man då veta vad som är bäst och vad just du bör välja? Jo, det rätta svaret är: det är individuellt. Vad just du bör välja är beroende på hur din körning ser ut, vad du har för bil och var för någonstans i Sverige du kör. Rekommendationen är att du tar alla dessa aspekter i beaktande när det är dags för dig att välja nya vinterdäck. Det som passar just dig allra bäst, kanske inte alls passar någon annan, på grund av att ni har olika köregenskaper, olika bilar och kör på olika vägunderlag. Har du minsta fråga eller fundering kring vilken däcktyp som passar din bil och körstil bäst? Kontakta din närmsta Däckpartner.