Hur vet jag om mina vinterdäck är godkända?

Godkända vinterdäck är märkta

Ett godkänt vinterdäck är ett däck som är märkt M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller ”Mud and Snow” eller däck märkta med symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF). Men det är inte så enkelt. Ett däck kan vara märkt med MS utan att vara ett godkänt vinterdäck.

Är du osäker på om dina däck är godkända är du alltid välkommen till oss, så hjälper vi dig.

Vinterdäck på importerade bilar

Var uppmärksam på till exempel importerade jeepar, skåpbilar, minivans, 4×4-fordon etc. Deras originaldäck är grovmönstrade och M+S-märkta, men de är inte lämpliga för vinterkörning. Dessa däck har en gummiblandning som inte är lämplig att köra med på svenska vintervägar. Dessutom är dessa däck är inte tillåtna när krav på vinterdäck gäller.

STRO:s lista på godkända vinterdäck till personbilar täcker merparten av de vinterdäck som finns på den svenska marknaden.

Hur du håller dina däck hela och godkända:

 1. Förvara dem mörkt, svalt och torrt. Förvara dem inte i pannrummet, i en container eller utomhus. Det är direkt olämpligt. Däck ska förvaras stående, däck på fälg kan förvaras liggande.
 2. Se till att ventilationen är god. Däck är känsliga för värme och fukt och det förkortar livslängden på dem att bli utsatta för det under lagring.
 3. Undvik starka lösningsmedel och däckfärg, det skadar gummit. Använd hellre ett vaxschampo om du vill ha en snygg, ren och svart yta.
 4. Efter fem-sex år bör du göra en noggrann genomgång av dina däck. Kolla så att mönsterdjupet är korrekt och att det inte finns några sprickor och skador.

Vi har däckhotell som förvarar dina däck på ett perfekt sätt.

Hur gammalt är ditt däck?

Att däcken har några år på nacken betyder inte att de inte är godkända. Så länge mönsterdjupet är korrekt och de är hela så går det bra att använda dem.
Om du vill veta hur gammalt ditt däck är så ska du kolla på däcksidan, längst in vid fälgen. Där står betäckningen DOT följt av en massa tecken. De sista siffrorna anger tillverkningsvecka och år.

Exempel: DOT XN MO XKNL 1711 Däcket är tillverkat vecka 17 år 2011.

Har däcket bara tre siffror är det tillverkat före år 2000. Om däcken är tillverkade på 1990-talet följs ofta (inte alltid) siffrorna av en trekant.

Är du osäker på om dina däck håller en säsong till? Kontakta din närmaste Däckpartner så hjälper vi dig.

Se alla frågor och svar
Bokning & prisförfrågan
Byt verkstad
Hitta verkstad
Vi kunde inte hämta din position. Skriv in din adress i textfältet.

  Ange ditt registreringsnummer så verkstaden kan ta fram delar som passar din bil.

  S
  Vi kunde inte hitta din bil
  Registreringsnummer:
  Däckdimensioner: