Däckpartner

När är det dags att byta vinterdäck?

Från den 1 december-31 mars ska du ha vinterdäck på din bil enligt vinterdäckslagen vi har i Sverige. Mellan dessa datum är det lag på att använda vinterdäck, om det är vinterväglag.

När får man köra med dubbdäck?

Mellan 1 oktober och 15 april får du använda dubbdäck. Om det finns risk för vinterväglag är det lagligt att köra med dubbdäck både före och efter datumen. Med vinterväglag menas om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan. Polisen avgör om det är vinterväglag.

Kan man köra med friktionsdäck året runt?

Det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året om, men vi rekommenderar att du använder sommardäck på sommaren, och vinterdäck på vintern. Sommartid ger friktionsdäck sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver. Risken för vattenplaning ökar och därmed risken för allvarliga olyckor.

Ska utländska utländska fordon ha vinterdäck?

Utländska fordon innefattas också av lagen om vinterdäck. Den gäller även vid resa till och från utlandet. Alla regler och undantag finns på Transportstyrelsens webbplats.

Gator med förbud mot dubbdäck

Vissa städer har förbud mot dubbdäck på vissa gator. Om du bryter mot de reglerna riskerar du böter. Mer information finns i de lokala trafikföreskrifterna. Behöver du hjälp med att skifta däck eller köpa nya vinterdäck? Kom in till oss så hjälper vi dig.