Vad betyder egentligen begreppet ”SUV”?

Att köra en SUV är för många idag en självklarhet. Med prestandan hos en fullfjädrad terrängbil, men med inredning och komfort likvärdig en vanlig personbil, slår SUVen minst två flugor i en smäll. Men vad begreppet ”SUV” egentligen står för, är inte alldeles självklart för alla.

Bokstavligen är ”SUV” en förkortning för engelskans ”Sport Utility Vehicle”, vilket fritt översatt blir ”Sportigt praktiskt fordon”. För enkelhets skull benämns ”SUV” på svenska ibland som ”stadsjeep”.

Vad är det som utmärker en SUV-bil?

En SUV är vanligen konstruerad med fem eller sju sittplatser, fyrhjulsdrift och extra motorstyrka. Många SUV-ar har en konstruktion som är baserad på pickuper och mer renodlade terrängbilar. Dessa är ofta rambyggda, vilket innebär att karossen och chassit är byggde var för sig. Andra SUV-ar är självständigt konstruerade som SUVar redan från grunden, och dessa brukar ha självbärande kaross.
Klassiskt karaktäristiska drag för en SUV är rent utseendemässigt bland annat en högre markfrigång, förstärkta skärmkanter nedtill, och kraftfull och generös design.

SUV-ens grundläggande drag och egenskaper:

 1. En SUV är byggd för att tåla ett betydligt mer varierande underlag än vad personbilar är konstruerade för.
 2. En SUV har en utpräglad komfort invändigt, trots dess robusta yttre.
 3. Det finns även många olika varianter av SUV-hybrider, dess benämns ofta som ”cross-over”-fordon. Dessa fordons egenskaper klassas som en mix av personbilens och den renodlade SUV-ens egenskaper.

Sugen på däck till din SUV? Kom in till oss på Däckpartner, vi kan din SUV.

Se alla frågor och svar
Bokning & prisförfrågan
Byt verkstad
Hitta verkstad
Vi kunde inte hämta din position. Skriv in din adress i textfältet.

  Ange ditt registreringsnummer så verkstaden kan ta fram delar som passar din bil.

  S
  Vi kunde inte hitta din bil
  Registreringsnummer:
  Däckdimensioner: