Nödinge Däckservice
Öppettider
  • Måndag 07.00 - 17.00
  • Tisdag 07.00 - 17.00
  • Onsdag 07.00 - 17.00
  • Torsdag 07.00 - 17.00
  • Fredag 07.00 - 15.30
Kontakta oss
Nödinge Däckserv..
Nödinge

Nödinge Däckservice

Rödjans väg 13
449 34 Nödinge
Öppettider
  • Måndag 07.00 - 17.00
  • Tisdag 07.00 - 17.00
  • Onsdag 07.00 - 17.00
  • Torsdag 07.00 - 17.00
  • Fredag 07.00 - 15.30
Byt verkstad
Nödinge Däckservice

Nödinge Däckservice

Rödjans väg 13
449 34 Nödinge
Öppettider
  • Måndag 07.00 - 17.00
  • Tisdag 07.00 - 17.00
  • Onsdag 07.00 - 17.00
  • Torsdag 07.00 - 17.00
  • Fredag 07.00 - 15.30
Byt verkstad

Allt om dina däck

Att använda rätt däck till ditt fordon är av största vikt för att din körupplevelse ska bli så bra som möjligt. Att använda rätt däck – att ha koll på t.ex när man får byta till sommardäck och vinterdäck, samt ha koll på lufttrycket i däcken - är också en fråga om att prioritera upp säkerhet och miljö för både dig och andra.

Vid en hastig anblick liknar många däck varandra, om man ser till det utbud som finns på marknaden idag. Men mycket har hänt vad gäller forskning och innovationer kring däckens konstruktion, faktum är att en modern däckkonstruktion erbjuder idag en grad av styrning, friktion och körkänsla, och även förstås lägre bränsleförbrukning som är många gånger bättre än de däck som var konstruerade för bara några år sedan.

Välj rätt däck till ditt fordon

När du väljer däck till ditt fordon är det viktigt att bland annat:

  1. Välja däck som är anpassade specifikt till din bilmodell, så att din bils köregenskaper kommer till sin rätt och blir så bekväma som möjligt.
  2. Vara väl påläst när du väljer mellan att investera i budgetdäck, mellandäck eller premiumdäck: vilken typ av däck lämpar sig bäst för din bil och dina körbehov?
  3. Friktionsdäck vs dubbdäck – vilka fördelar och nackdelar har dessa typer av däck för just din körsituation?
  4. Kom ihåg: det är svårt att ha koll på allt – är du osäker är du alltid välkommen att rådfråga oss på Däckpartner!

Däckmarknaden idag erbjuder konstruktioner på däcken som kan innehålla upp till 200 olika råmaterial, men även en avancerad konstruktion av stålbandsuppsättningar och däckmönster som är designade med exceptionell precision. Vilken design och vilka egenskaper på däck som passar just dig och ditt fordon är förstås helt avhängigt en rad olika faktorer – det viktigaste är att du som förare tar dig tid att undersöka vilka möjligheter som finns, och vilka prioriteringar du bör göra.

Vinterdäckslagen – och hur förvarar man sina däck på rätt sätt?

För att förlänga dina däcks livslängd är det viktigt att du tar hand om de på bästa sätt. Det är exempelvis viktigt att:

  1. Använda vinterdäck när det är vinter. Lagen säger att vinterdäck måste användas mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag. Vinterdäckslagen säger även att dubbdäck får användas mellan 1 oktober och 15 april, samt när det är vinterväglag.
  2. Förvara dina däck som potatis, mörkt och svalt.
  3. Kontrollera däckens lufttryck med jämna mellanrum, och fyll på vid behov.
  4. Rotera däcken md jämna mellanrum. Det bästa är alltid att ha så jämnt slitage på dina däck som möjligt, men om du måste välja är det alltid att föredra att ha de minst slitna däcken baktill.

Däck och miljö

Däck har i regel tyvärr en betydande miljöpåverkan både i produktionen och vid användningen. Det finns dock bra tillvägagångssätt och alternativ för att minska däckens bränsleförbrukning och negativa miljöpåverkan. Svensk Däckåtervinning AB (SDAB) organiserar exempelvis insamling och återvinning av utslitna däck. Faktum är att alla nya däck har en återvinningsavgift inbakad i priset, som du som köpare betalar när du köper däck. Det finansierar på så sätt återvinningen av dina däck när de är utslitna. Bra för miljön både i det stora och lilla perspektivet!

Något annat du kan göra för att förebygga slitage på dina däck och på sätt förlänga deras livslängd, är att med jämna mellanrum kontrollera lufttrycket i däcken. Ett felaktigt tryck medför ökat slitage – vilket är kostsamt både för miljön och för din ekonomi.