Däckcenter i Norrköping
Öppettider
 • Måndag 07.00 - 18.00
 • Tisdag 07.00 - 18.00
 • Onsdag 07.00 - 18.00
 • Torsdag 07.00 - 18.00
 • Fredag 07.00 - 18.00
 • Lördag 09.00 - 13.00
Kontakta oss
Däckcenter i Nor..
Norrköping

Däckcenter i Norrköping

Finspångsvägen 65
602 13 Norrköping
Öppettider
 • Måndag 07.00 - 18.00
 • Tisdag 07.00 - 18.00
 • Onsdag 07.00 - 18.00
 • Torsdag 07.00 - 18.00
 • Fredag 07.00 - 18.00
 • Lördag 09.00 - 13.00
Byt verkstad
Däckcenter i Norrköping

Däckcenter i Norrköping

Finspångsvägen 65
602 13 Norrköping
Öppettider
 • Måndag 07.00 - 18.00
 • Tisdag 07.00 - 18.00
 • Onsdag 07.00 - 18.00
 • Torsdag 07.00 - 18.00
 • Fredag 07.00 - 18.00
 • Lördag 09.00 - 13.00
Byt verkstad

EU-däckmärkning

Sedan 1 november 2012 förekommer en särskild märkning på däck: European Tyre Label även kallad EU Däckmärkning. Den här EU Däckmärkningen har funnits länge och använts på bland annat vitvaror för att visa på egenskaper, energieffektivitet, m.m, och numera förekommer EU däckmärkningen även på däck.

Anledningen till att EU Däckmärkningen ska finnas på alla nya däck som säljs inom EU, är för att underlätta och uppmuntra konsumenterna att investera i däck som är säkrare, tystare och som bidrar till att minska bränsleförbrukningen. Det ska helt enkelt bli enklare för konsumenterna att välja och jämföra däckens egenskaper på olika väglag.

    

EU-däckmärkningen är ett system som infördes av Europeiska unionen 2012 för att hjälpa konsumenter att jämföra däck med avseende på säkerhet och miljöprestanda. Förordningen omfattar alla däck till personbilar, lätta och tunga lastbilar. Sedan 2021 har etiketten förnyats och förändrats med en ny skala. Den gamla standardetiketten (övre bilden) angav bara däckens klasser i förhållande till rullmotstånd, våtgrepp och däckens externa ljudnivå. EU:s nya etiketter för däck (nedre bilden) innehåller mer information om däckens prestanda på snöiga och isiga vägar. Etikettklasserna för våtgrepp och rullmotstånd har nu fem nivåer (A–E), jämfört med tidigare då det var sju nivåer.

Vad är EU däckmärkning?

Märkningen består av tre delar, som var och en ger information om en specifik aspekt av däckets prestanda. För det första anger den däckets rullmotstånd, vilket har en direkt inverkan på fordonets bränsleförbrukning. För det andra mäter märkningen däckets våtgrepp, en kritisk faktor för säkerheten. Slutligen, ger ockås märkningen information om däckets ljudnivå, en faktor som bidrar till bullerföroreningar.

Vilka märkningar finns det?

Det finns tre huvudkategorier av märkningar på EU-däcketiketter: Bränsleeffektivitet: Detta klassificeras från A (mest effektiva) till E (minst effektiva). Lägre rullmotstånd innebär mindre bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. Våtgrepp: Även det klassas från A (kortast bromssträcka) till E (längst bromssträcka). Bättre våtgrepp innebär säkrare körning i våta förhållanden. Ljudnivå: Däckens bullernivår visas i decibel (dB) och indikeras av svarta vågor: En våg innebär lågt buller, två vågor innebär medelhögt buller och tre vågor innebär högt buller.Vilka däck behöver inte EU-märkning?

Inte alla däck omfattas av EU-däckmärkningsförordningen. Bland dem som undantas finns: Regummerade däck, däck designade för att monteras på bilar tillverkade före oktober 1990, reservdäck, däck med maxhastighet på mindre än 80 km/h och vissa specialdäck som däck för tävlingar.

Vad behöver du tänka på när du ska välja däck?

När du väljer däck är det viktigt att titta på alla dess egenskaper, inte bara de som visas på EU-däckmärkningen. Andra viktiga aspekter kan inkludera däckets prestanda på torra vägar, dess hållbarhet och hur det presterar i olika väderförhållanden. Även om EU-däckmärkningen ger mycket användbar information är det bara en del av bilden. Typ av däck: Behöver du sommardäck, vinterdäck eller all season däck? Detta beror på dina körvanor, klimatet där du bor och tid på året. EU-däckmärkning: Ta en titt på EU-däckmärkningen. Det ger information om däckets rullmotstånd, våtgrepp och bullernivå, vilka alla kan vara viktiga faktorer i ditt beslut. Däckets prestanda på torr väg: EU-märkningen innehåller ingen information om detta, men det är en mycket viktig faktor. Om du mest kör på torra vägar, vill du ha ett däck som presterar bra under dessa förhållanden. Däckets livslängd: Hur länge kommer däcket att hålla? Om du kör mycket kan det vara värt att investera i ett däck med längre livslängd även om det kostar lite mer. Din budget: Däck varierar mycket i pris så du behöver hitta ett däck som passar din budget. Kom ihåg, billigare är inte alltid bättre när det kommer till däck. Däckets storlek och hastighetsindex: Se till att däcket passar din bil och uppfyller tillverkarens rekommendationer för hastighetsindex.

Däckpartner hjälper dig

Däckpartner, med över 170 verkstäder i hela Sverige, är redo att hjälpa dig med all information och rådgivning du behöver för att välja rätt däck. Vårt kunniga och erfarna team kan hjälpa dig att förstå och använda EU-däckmärkningen samt ge dig all den ytterligare information du behöver för att fatta rätt beslut. Vi strävar efter att ge alla våra kunder bästa möjliga service, oavsett deras behov eller budget. Kom in till någon av våra verkstäder idag för att få experthjälp med att välja rätt däck för dina behov.