Däckcenter i Anderstorp
Öppettider
  • Måndag 07.00 - 16.00
  • Tisdag 07.00 - 16.00
  • Onsdag 07.00 - 16.00
  • Torsdag 07.00 - 16.00
  • Fredag 07.00 - 16.00
Lunch 12.00-13.00
Kontakta oss
Däckcenter i And..
Anderstorp

Däckcenter i Anderstorp

Gjuterigatan 8
334 22 Anderstorp
Öppettider
  • Måndag 07.00 - 16.00
  • Tisdag 07.00 - 16.00
  • Onsdag 07.00 - 16.00
  • Torsdag 07.00 - 16.00
  • Fredag 07.00 - 16.00
Lunch 12.00-13.00
Byt verkstad
Däckcenter i Anderstorp

Däckcenter i Anderstorp

Gjuterigatan 8
334 22 Anderstorp
Öppettider
  • Måndag 07.00 - 16.00
  • Tisdag 07.00 - 16.00
  • Onsdag 07.00 - 16.00
  • Torsdag 07.00 - 16.00
  • Fredag 07.00 - 16.00
Lunch 12.00-13.00
Byt verkstad

Byta till vinterdäck 2024

Varje år så ställer många samma fråga, när ska man byta till vinterdäck? Vilka datum är det som gäller för att byta till vinterdäck och vilka regler och datum gäller för dubbdäck? 

Återkomsten av kyliga morgnar och frostiga vindrutor innebär att det är dags att tänka på att byta till vinterdäck. Bytet till vinterdäck är en årlig ritual för varje bilägare och en kritisk aspekt av säker vinterkörning. Även om det kan vara frestande att förlänga livslängden på dina sommardäck är det viktigt att komma ihåg att bytet till vinterdäck inte bara är en säkerhetsåtgärd, utan också ett krav enligt svensk lag. Hos Däckpartner kan vi hjälpa dig med denna övergång. Vi är en ledande aktör i branschen med en uttalad passion för däck, fälgar och fordon. Med över 170 verkstäder runt om i landet kan vi snabbt och effektivt hjälpa dig byta till vinterdäck.
Från och med 1 december träder också en ny vinterdäcklag i kraft vilket innebär att alla dubbfria vinterdäck måste vara märkta med alptopp/snöflinga. Du kan läsa mer om den nya vinterdäcklagen här.

Vinterdäck datum 2024

Det är krav på vinterdäck under tidsperioden 1 december - 31 mars

Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april

Vädret vi har i Sverige, skapar en stor variation mellan de olika säsongerna. Det ställer dock en hel del krav på säkerheten när det kommer till däck och val av däcktyp. Framförallt i dessa tider när vi närmar oss vintern ställs det extra höga krav på däcken.
 
Under vintern krävs det att du använder vinterdäck, dubbade eller dubbfria. På marknaden finns även däck som kallas året-runt-däck eller allvädersdäck, dessa däck är odubbade och är tillåtna att använda året om. Däremot är det något vi inte rekommenderar då de erbjuder ett sämre grepp än ett sommardäck gör på sommaren och ett sämre is- och snögrepp som ett vinterdäck på vintern. Under oktober 2023, släppte VTI, Statens väg och transportinsstitut en gediget utförd rapport som visade att åretrunt-däck inte är trafiksäkra på vinterväglag.

byta till vinterdäck


Vad innebär vinterdäck?

För att förstå vikten av att byta till vinterdäck bör vi först förstå vad vinterdäck är och hur de skiljer sig från sommardäck. Vinterdäck är speciellt konstruerade för att hantera vinterförhållanden. De tillverkas med en speciell gummiblandning som förblir flexibel även vid mycket låga temperaturer, vilket ger däcken bättre grepp och kontroll på kalla, snöiga eller isiga ytor. Vinterdäck kommer i två huvudtyper: dubbdäck och friktionsdäck. Dubbdäck har små metalldubb inbyggda i slitbanan, vilket ger extra grepp på isiga och snöiga ytor. Friktionsdäck, å andra sidan, saknar dubbar men har en speciell gummiblandning och däckmönster som ger bra grepp under vinterförhållanden.

När bör man byta till vinterdäck?

Enligt svensk lagstiftning är det krav på vinterdäck mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag, vilket definieras som när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Eftersom vädret kan variera är det en god idé att byta till vinterdäck tidigt nog för att vara förberedd på första frosten.

Måste man ha vinterdäck?

Ja, om det råder vinterväglag mellan 1 december och 31 mars är det lagkrav på vinterdäck. Som bilägare är det ditt ansvar att se till att din bil är utrustad med lämpliga däck för rådande vägförhållanden.

När får man ha dubbdäck?

I Sverige är det tillåtet att använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober och 15 april. Dock finns det vissa undantag. Om det råder eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även andra tider på året.

Vilka regler finns om vinterdäck?

Förutom reglerna om när du får använda dubbdäck och måste använda vinterdäck finns det även regler om däckens skick. Ett vinterdäck måste ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter och däckets lufttryck ska vara i enlighet med fordonstillverkarens rekommendationer. Att ignorera dessa regler kan resultera i böter och, viktigare, öka risken för olyckor.

Byt till vinterdäck på Däckpartner

På Däckpartner förstår vi vikten av rätt däck för säker vinterkörning. Vi hjälper dig gärna med ditt däckbyte och ser till att du är väl förberedd för vinterkörning. Med över 180 verkstäder runt om i landet är vi alltid nära dig och redo att bistå med vår expertis. Våra däckspecialister har omfattande kunskaper och brinner för att hjälpa dig att byta till Vinterdäck. När höstens kyliga morgnar gör entré och frost börjar täcka vindrutor, vet vi att det är dags att byta till vinterdäck. I Sverige är detta bytet en årlig ritual för varje bilägare. Det är inte bara en kritisk säkerhetsåtgärd för att skydda dig och dina medtrafikanter på vägen, det är också ett juridiskt krav. Om denna process känns överväldigande, kan du alltid luta dig tillbaka på Däckpartner. Med en djupgående passion för däck, fälgar och fordon är vi här för att göra ditt däckbyte så smidigt som möjligt.

 


När måste man ha vinterdäck?

Transportstyrelsen har bestämt datumen som gäller enligt lag för vinterdäck och dubbdäck. Det innebär enligt lag att du skall ha vinterdäck från den 1 december - 31 mars.

Dubbdäck datum

När det kommer till dubbdäck är det tillåtet enligt lag att använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april, om det råder vinterväglag. Det är med andra ord förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden den 16 april - 30 september, om det skulle vara så att det inte råder vinterväglag. 

Detta kan uppfattas som lite otydligt, det här med däck, datumen och vinterväglaget. Kortfattat innebär det att om det råder vinterväglag är det enligt lag alltid tillåtet att köra med vinterdäck, dubbfria eller dubbade däck. Följdfrågan blir naturligt då; 

Vad är vinterväglag och vem bestämmer detta? 

Polisen är de som bestämmer i slutändan om det är vinterväglag som gäller eller inte. På sin egen hemsida uttrycker sig polisen såhär i den frågan: 
“Det råder vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen.”

Vi bor i ett avlångt land där Sveriges norraste delar har vanligtvis ett betydligt kallare klimat än våra sydligaste. Därför finns vinterväglaget med som den slutgiltiga bestämmelsen kring vilka däck som bör användas, för att kunna anpassa sig efter klimatet. 


Dubbdäcksförbud

Förutom mellan datumen 16 april och 30 september då det är förbjudet att köra med dubbdäck om inte vinterväglag råder, finns det ytterligare restriktioner kring dubbdäcken som är viktig att vara uppmärksam kring. I många städer råder dubbdäcksförbud helt eller delvis på en del gator. Det bästa är att prata med din lokala däckverkstad när du byter dina däck. Våra däckverkstäder i Stockholm har exempelvis stenkoll på att det finns tre stora gator där dubbdäcksförbud råder: Hornsgatan, Fleminggatan och delar av Kungsgatan.


Tips när du skall byta till vinterdäck

  1. Planera ditt däckbyte genom att boka tid hos din däckverkstad i god tid. 
  2. Se över dina vinterdäcks mönsterdjup för att se att de är godkända att använda. När det kommer till att använda vinterdäck på vinterväglag gäller minst 3 mm i mönsterdjup för personbilar.
  3. Håll koll på väderutvecklingen. Eftersom vädret kan snabbt skifta om i stora delar av Sverige är det viktigt att ha koll på vädret. Skall du exempelvis åka från södra Sverige till norra delarna är det viktigt att se över om det kan råda vinterväglag i de norra delarna. Det är inte alls ovanligt att norra delarna av Sverige täcks med snö och is väldigt fort på senhösten, medan södra delarna håller sig torrt året ut.